ERP nedir ve buna ihtiyacınız var mı?
İşte size ERP'nin ne olduğu, neler yapabileceği, ne yapamayacağı ve ERP'ye ihtiyacınız var mı hakkında bilgi verecek basit bir blog.
Birkaç yıl önce üniversitedeyken ERP'nin ne olduğunu aradığımı hatırlıyorum. Büyük ERP şirketlerinden birkaç sayfa jargonla dolu olarak ortaya çıktı. 2020'ye gelince, hiçbir şey değişmedi, ben de ERP'nin ne olduğu konusundaki düşüncemi yazmaya başladım. Güvenilirliğime göre, neredeyse bir yıl boyunca bir ERP projesinin dokümantasyonunu iyileştirmek için özel olarak çalıştım, bu yüzden bir iki şey biliyorum. Bir ERP'nin gerçekte ne anlama geldiğini basit bir şekilde ele alalım.
Resim: Unsplash
Bir ERP veya Kurumsal Kaynak Planlama sistemi, işletmenizin çeşitli veya tüm bölümlerini tek bir noktadan yönetmenize yardımcı olan hepsi bir arada bir yazılım aracıdır. İşinizin farklı alanları için hem a) verileri kaydetmek hem de b) işlemleri oluşturmak için farklı modüller olabilir. Örneğin, bir İnsan Kaynakları (İK) modülü, maaş bordrolarını işlemek için çalışanlar için formlar, maaşlar ve diğer işlem formlarını içerecektir. Bir ERP'nin birden fazla raporu da vardır ve hatta bazıları kendi raporlarınızı oluşturmanıza izin verir, bunu daha sonra konuşacağız.
ERP terimi resmi olarak ilk kez 1990 yılında Gartner tarafından icat edilmesine rağmen, tarih, malzeme kaynak planlama araçlarının kullanıldığı 1980'lere kadar uzanmaktadır. MRP'ler, ürünlerin üretimi, satın alınması ve satılması için malzeme planlamasında kullanıldı. Bilgisayar ve teknolojideki gelişmeler, bugün bir ERP olarak adlandırdığımız iş yazılımının farklı bölümlerini birbirine entegre etmeye izin verdi. ERP, işletmenizin tek bir doğruluk kaynağı olan birleşik bir platformudur.
Bir ERP ne yapabilir?
Bir ERP ile, tüm iş verilerinizi ve işlemlerinizi kaydetmek ve yönetmek, birden fazla yazılım kullanmaktan veya yalnızca elektronik tablo kullanmaktan çok daha kolay hale gelir. Tüm bu veriler birbirine bağlıdır, böylece iş departmanlarında verilere erişim çok kolay hale gelir. Bu, bir ERP'deki tüm modüller ortak bir veri kaynağı veya veritabanını paylaştığı için elde edilir.
İşte bir ERP'nin neler yapıp yapamayacağına dair genel bir bakış.
Bir ERP, | Bir ERP yapamaz |
---|---|
Tüm iş süreçlerinizi tek bir sistemde yönetmenize yardımcı olur | İşletmenizi sizin için yönetin |
İş verilerini ve kayıtlarını görselleştirin | Sonra ne yapacağını söyle |
Müşterileri, tedarikçileri ve çalışanları yönetmenize yardımcı olur | Onlara doğum günlerinde hediyeler gönderin (ancak size hatırlatabilir!) |
ERP kullanmanın faydaları
ERP'ler orta ölçekli ve daha büyük işletmelerde etkilidir. Üretim , dağıtım , perakende , hizmetler , eğitim kurumları ve hatta NPO'lar gibi her tür işletme bir ERP kullanır .
Bir ERP kullanmanın birçok faydası vardır. Temel olarak, günlük iş süreçlerinizi dijital olarak yönetmek için elektronik tablolar veya bir dizi yazılım kullandığınızı düşünelim. ERP gibi birleşik bir sistemi kullanmanın aşağıdaki gibi birçok faydası vardır.
Resim: Pixbay
1. Doğru ve ayrıntılı Raporlar
Çeşitli veri kümelerini yönetmek için excel sayfalarını kullanan herkes, rapor oluşturmanın zahmetli olduğu konusunda hemfikir olacaktır. Birden fazla yazılım kullanırken bunun daha kolay olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Fonksiyonlar arası raporlar ortaya çıktığında, raporların çalışması için entegrasyona ihtiyacınız var ve bu farklı bir tür kabus. ERP'lerdeki raporlar, tüm veriler aynı kaynaktan geldiğinden doğrudur.
Çoğu modern ERP, istediğiniz kadar basit veya karmaşık olabilmeleri için özel raporların oluşturulmasını sağlar. Örneğin, çalıştığım şirket yakın zamanda yayınlanan teknik incelemeler için ve yalnızca indirme sayısını bilmek istedi, bu nedenle onlar için basit bir rapor oluşturduk. Daha karmaşık raporlar, kar / zararı, stok miktarlarını, projeksiyonları vb. Gösterir. ERP'niz anlık gerçek zamanlı raporlar sunuyorsa, pastanın üzerinde bir kirazdır.
2. Entegre platform
Tüm formlar ve modüller tek bir yerde olduğundan, farklı departmanların verilerine erişmek için farklı yazılımlar arasında geçiş yapmanız gerekmez. Bu, ekipler arası erişim kontrolü söz konusu olduğunda sürtünmeyi azaltır. Basitçe söylemek gerekirse, bir aracı kullanan satış yöneticinizin, bir satış yöneticisinin teşviklerini onaylamak için hesap yöneticisinden başka bir araç için izin istemesi gerekecektir. Kulağa karmaşık mı geliyor? Çünkü öyle ve bu sadece bir örnek. Birden fazla rol ortaya çıktığında, erişim yönetimi ve iş akışlarının birden çok SaaS aracı çalıştırırken kullanımı karmaşık hale gelir.
3. Yüksek Üretkenlik
Bir ERP her şeyi tek bir çatı altında topladığından, yazılımlar arasında gezinmek için zaman harcanmaz ve çalışanlar işlerine odaklanabilir. Bu, çalışanlar veri uyuşmazlığı nedeniyle endişelenmeyeceği veya hataları bildirmeyeceği için üretkenliği artırır ve gerçekten ilgilenmeleri gereken görevlere katkıda bulunabilir.
4. Her şey yedekleniyor
Bulut ERP'ler, internetin daha iyi ve daha erişilebilir hale gelmesinden sonra son on yılda daha popüler hale geldi. Eski bir ERP sisteminde, yazılım bilgisayarlara indirilir ve verileri senkronize etmek için interneti kullanabilir. Bulut ERP'leri ile, ERP hesabınıza erişmek için yalnızca bir tarayıcıya ve internet bağlantısına ihtiyacınız vardır. Hesaplamalar, veriler, işlemler, her şey sunucu tarafında yapılır ve her şeye internete bağlı cihazınızdan erişirsiniz. Bu aynı zamanda uzaktan çalışma kültürünü de teşvik eder.
5. Uzaktan çalışma
Bu, son zamanlarda popülerlik kazanan başka bir kavramdır. Buradaki fikir, çalışanların işlerini yapmak için ofise gitmelerine gerek olmamasıdır. Evlerinde, ortak çalışma alanlarında veya bir kafede oturabilirler. Bu, elbette, tüm meslekler için geçerli değildir, ancak yaptıkları şanslı olanlar için, bir bulut ERP'ye sahip olmak, uzaktan çalışmayı mümkün kılan erişim kolaylığı sağlar.
ERP'ye ihtiyacınız var mı?
Yeni bir işletme olarak başlıyorsanız ve 10 çalışanınız varsa, bir süre ERP olmadan yapabilirsiniz. İhtiyaç, organizasyonunuz ölçeklendiğinde ve yüzlerce çalışana sahip olduğunda ortaya çıkar. Bu noktada, farklı departmanlar ve işlevler veya elektronik tablolar için birden fazla yazılım bunu kesmiyor. Bunun bir istisnası, üretime giriyor olmanız ve ürünleri kaydetmek ve işlemek için sağlam bir çözüme ihtiyaç duymanızdır; şirketinizde yalnızca 10 çalışanı olsa bile bu karmaşık verileri yönetmek için bir ERP'ye ihtiyacınız olacaktır.
Müşteri hikayeleri
Bir ERP sistemi kullanan şirketlerin müşteri öykülerine ve bu sistemin onlara nasıl fayda sağladığına dair bazı müşteri hikayelerine göz atın. Bazıları, birden fazla eski yazılım kullanmaktan bir ERP'ye geçti.
- Papua ve Yeni Gine'den WR Carpenters adlı bir grup şirket
- Sapcon adında çok sayıda parça oluşturan bir enstrüman üretim şirketi
ERP türleri nelerdir?
Artık işiniz için bir ERP kullanmak istediğinize ikna oldunuz. Mevcut seçeneklere genel bir bakış atalım. ERP bir yazılım olduğu için onları ayıran bazı sınıflandırmalar vardır.
Platformlardaki fark:
- Şirket İçi / Çevrimdışı / Masaüstü Uygulaması: Yazılım bilgisayarlara yüklenir ve verileri senkronize etmek için interneti kullanabilir.
- Bulut: Web tarayıcısı üzerinden erişilir, hesaplama ve veriler, hesabınızın barındırıldığı sunucu tarafından yapılır.
Lisans farklılıkları:
- Lisanslı: Hesap başına sabit bir lisans ücreti ve uygulama, bakım vb. İçin ek ücretler ödenir.
- Açık Kaynak: Yazılımın kaynak kodu halka açıktır ve bir lisans satın almaya gerek yoktur. ERP'yi kendiniz sunucularınızda veya çevrimiçi barındırma hizmetinde barındırabilirsiniz. Toplam Sahip Olma Maliyeti anlamlı bir açık kaynak ERP düşürmek edilir. Bazı açık kaynaklı ERP'ler, toplam maliyetlerde % 75'e veya daha fazlasına kadar tasarruf sağlayabilir . ERPNext, popüler bir açık kaynaklı ERP'dir.
- Freemium: Açık kaynak gibi görünüyor , ancak aslında bazı modüllerin ücretsiz olduğu ve geri kalanının satın alınması gereken bir freemium .
Aramaya başlamak için iyi bir yer Capterra veya GetApp'dir .
Umarım bu blog bir ERP'nin ne olduğunu anlamanıza ve bir ERP'nin neler yapabileceğine dair bazı bilgiler edinmenize yardımcı olmuştur.
Şöyle diyerek bitireyim - evet ERP'ler pahalıdır ( bazıları değildir ), ancak kuruluşunuzda belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra, bir ERP kullanmamanın maliyeti bir ERP kullanmaktan daha yüksektir. Sizi korkutmaya çalışmak değil, ancak bir ERP, operasyonların verimliliğini büyük ölçüde artırır ve çalışanların işlerine odaklanmalarını sağlar. Ve işlerinde verimliliği kim istemez?