İş zekası, mevcut veri odaklı çağda her zamankinden daha önemlidir. İşletmelerin verilerini analiz etmesi ve sağlam kararlar almanın ne anlama geldiğini anlaması gerekir. Piyasada birkaç iş zekası aracı vardır, ancak en popüler iki tanesi Metabase ve Tableau'dur.
Bu makalede, işletmeniz için hangisinin doğru olduğuna karar verebilmeniz için Metabase ve Tableau'yu karşılaştıracağız.
Metatabase Nedir?
Metabase, açık kaynaklı bir iş zekası aracıdır. Veri analizine aşina olmayan kullanıcılar için bile kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır. Metabase, onu işletmeler için iyi bir seçim haline getiren çeşitli özelliklerle birlikte gelir, örneğin:
- Görselleştirme oluşturmayı kolaylaştıran sürükle ve bırak arabirimi
- Çeşitli veri kaynaklarına bağlanma yeteneği
- Çubuk grafikler, çizgi grafikler ve pasta grafikler dahil olmak üzere çeşitli yerleşik görselleştirmeler
- Özel panolar oluşturma yeteneği
Tableau Nedir?
Tableau, verileri herkes için erişilebilir ve anlaşılır hale getirir. Birkaç basit tıklama ile hemen hemen tüm veritabanlarına bağlanabilir ve görselleştirmeler oluşturmak için sürükleyip bırakmaya başlayabilirsiniz. Ardından, bir düğmeyi tıklayarak bulgularınızı paylaşın. Tableau, birçok şirket de dahil olmak üzere dünya çapında binden fazla müşteri tarafından kullanılmaktadır. Tableau, kullanıcıların aşağıdakileri yapmasına izin veren çeşitli özelliklere sahiptir:
- Görünümleri filtrele
- İlişkisel görüntüler
- Görsel keşifler
- Simüle edilmiş modeller
- Çevrimiçi analitik süreçler
- Kontrol paneli oluşturmalarını özelleştirin
Metabase ve Tableau'yu birbirinden ayıran birkaç önemli fark vardır:
Kullanıcı arayüzü
metabase
Metataban, yeni başlayanlar, KOBİ'ler, işletmeler ve ajanslar tarafından kullanılır. Metabase'in kullanıcı arayüzü basit ve kullanımı kolaydır. Başlamak için SQL veya programlama ile önceden deneyime ihtiyacınız yok. Metabase, hızlı bir şekilde başlamanıza yardımcı olacak çeşitli şablonlar ve öğreticilerle birlikte gelir. Metabase'in yalnızca İngilizce dilini desteklediğine dikkat etmek de önemlidir.
tableau
Tableau ayrıca kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. İş analistleri ve verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilir. Tableau ayrıca daha karmaşık analizler yapmak isteyen kullanıcılara yöneliktir. İşletmeler ve KOBİ'ler Tableau kullanıyor. Tableau Çince, İspanyolca, İngilizce, Japonca, Almanca ve Fransızca dillerinde mevcuttur.
Özellikler
metatabase
Metatabase, sağlam bir pano içeren güçlü bir iş zekası çözümüdür. Gerçek verilerin kaynağı olarak Büyük verileri kullanır ve harika bir kontrol paneline sahiptir. Büyük verilerin işlenmesine yardımcı olur. Özellikler konusunda, Metabase şu özellikleriyle bilinir:
- Çok çeşitli veri kaynaklarına bağlantı
- Sürükle ve bırak arayüzü
- Kullanıcı dostu SQL editörü
- özelleştirilebilir panolar
- Görselleştirmeler
- Planlanmış e-posta raporları
tableau
Tableau, onu veri görselleştirme ve analizi için mükemmel bir seçim haline getiren etkileyici özellik ve araç yelpazesiyle tanınır. Tableau'nun en popüler özellikleri arasında filtrelenmiş görünümler, ilişkisel görüntüler, görsel keşifler, simüle edilmiş modeller, çevrimiçi analitik süreçler ve özelleştirilmiş panolar yer alır. Tableau aşağıdaki öne çıkan özelliklere sahipken:
- Etkileşimli panolar
- hikaye anlatımı
- Web yazarlığı
- Gelişmiş analitik
Entegrasyon
metatabase
GLPI, temel iş zekası araçlarına sahip olan Metabase ile bağlantılıdır. Metatabanı ücretsizdir, kullanımı kolaydır ve kendi kendine barındırılabilir. Metataban, kullanıcı dostu bir pano sağlamaz. Metatabase, MongoDB, MySQL, PostgreSQL, Amazon Redshift ve Microsoft SQL Server ile entegre olur.
tableau
Tableau, Centercode, Clari'nin dosya oluşturucusu, korteks, Diffbot, e-posta ölçer, Fluix, teşvik çözümü ve Koros pazarlama ile bağlantılıdır. Tableau'nun veri analizi yetenekleri çok güçlü. Tableau'da çekici bir pano oluşturmak hızlı ve güvenilirdir. Tableau'da görselleştirme de çekici ve keşfedicidir.
Müşteriler
metabase
Metabase, az sayıda müşteriye hizmet sağlar, ancak çözümlere çok inanırlar. Mathspace, QR noktası, Ruangguru ve ADAC camping GmBH, Metabase'in müşterileridir. Metabase'in kamu sektöründe de müşterileri vardır.
tablo
Delivery hero SE, Durstexpress Gmbh, Rent the pist, Lime, Agoda ve piknik teknolojileri Tableau'nun geniş müşterileri arasındadır. Tableau'nun kamu sektöründe de müşterileri var.
Fiyatlandırma
metabase
Hem aylık hem de yıllık ödemeler için kullanılabilir.
Açık Kaynak sürümünü kullandığınızda ücretsizdir ve ister kendiniz barındırın, ister Metabase'in örneği bulutta yönetmesini isteyin, kurumsal sürüm için aylık 500$'dan başlar.
Ekibiniz ondan büyük olduğunda, kullanıcı başına aylık 10$ ek ücret ödersiniz.
tableau
Hem aylık hem de yıllık ödemeler için kullanılabilir.
Tableau Public sürümü ücretsizdir, ancak tüm panolar kendi Public platformlarında depolanacak ve herkese açık olacaktır: bu, işletmeler için uygun değildir, ancak öğrenciler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için olağanüstü bir fırsattır.
Tableau ve Tableau Server ve Tableau Prep'i satın almanız gerektiğinden, bir ekip için Tableau'nun gerçek maliyetini değerlendirmek kolay değildir.
Yapabileceğiniz en iyi şey onlarla iletişime geçmektir, ancak minimum 42$/ay/kullanıcı + ayda 70$'dan en az 1 lisans Oluşturucu bekleyebilirsiniz: Tableau bir lider ve buna değeceklerini biliyorlar!
Seçim Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir karar vermeden önce aklınızda bulundurmanız gereken bazı şeyler şunlardır:
- Verileriniz ne kadar büyük?
Verileriniz, seçtiğiniz yazılımın ölçeklenebilirliğini belirleyecektir. Çok fazla veriniz varsa, bunları işlemek için bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Ne kadar veriye sahip olduğunuzu öğrendikten sonra seçeneklerinizi daraltabilirsiniz. Verilerinizin ne sıklıkta değiştiğini de dikkate almanız gerekir. - Kullanımı ne kadar kolay?
Seçtiğiniz yazılımı kolayca kullanabilmeniz gerekir. Yapamıyorsanız, zaman ayırmaya değmez. Taahhütte bulunmadan önce yazılımı denediğinizden emin olun. Bir ekibiniz varsa, onu kullanmakta rahat olduklarından emin olun. - Verilere kaç kişinin erişmesi gerekiyor?
Bu dikkate alınması gereken önemli bir sorudur. Düşündüğünüz yazılımın sınırlarını kontrol ettiğinizden emin olun. Büyük bir ekibiniz varsa, birden fazla kullanıcıyı idare edebilecek bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. - Ne tür bir destek mevcut?
Yazılımı taahhüt etmeden önce destek seçeneklerine göz atın. Sorunlarla karşılaşırsanız, hızlı bir şekilde yardım alabilmek isteyeceksiniz. Herhangi bir bilgi bulamazsanız bu bir tehlike işaretidir. Ancak şirketin 24 saat destek sunması iyi bir işarettir. - Öğrenme eğrisi nasıldır?
Yazılımı nasıl kullanacağınızı öğrenmek istemezsiniz. Çok karmaşıksa, o zaman toplam değeri asla elde edemezsiniz.
Deneyimlerime göre, Tableau'yu öğrenmesi daha kolay, ancak ustalaşması zor, oysa Metabase'i anlamak biraz daha zor (ve bir noktada SQL bilmeniz gerekiyor), ancak öğrenme eğrisinde sinir bozucu bir boşluk yok. - Kod yazabilmek istiyor musunuz?
Burada doğru cevap yok; sadece tercihlerinize bağlıdır. Bazı insanlar raporlarını kodlamanın zorluğunu sever. Diğerleri içgörülere giden yolu işaret edip tıklatabilmek istiyor. Her iki aracın da Excel veya SQL'e yakın özel bir dili vardır, ancak Tableau Python uzantılarını destekler.
SQL ile basit iseniz, Metabase beyinsiz bir araçtır. Excel'i (veya Power BI'ı?) seviyorsanız, Tableau'yu tercih edebilirsiniz. - Bütçeniz nedir?
Tableau maliyetlidir ve her şeyin gerçek maliyetini bilmek zordur, Metabase ise daha ucuzdur ve net bir fiyatlandırma stratejisine sahiptir.
Her durumda, taahhütte bulunmadan önce bütçeniz dahilinde olduğundan emin olmalısınız ve Metabase'in kendi içinde barındırılan açık kaynaklı bir sürümüyle veya Tableau'nun Genel sürümüyle başlayabilirsiniz. - Özel ihtiyaçlarınız nelerdir?
Oturup yazılımdan ne istediğinizi düşünmeniz gerekiyor. Hangi özellikler sizin için en önemli? Lütfen bir liste yapın ve ardından onu sahip olduğunuz özelliklerle karşılaştırın.
Herkes tarafından oluşturulmuş şaşırtıcı ve görsel panolara ihtiyacınız varsa, Tableau sizin aracınızdır.
Karmaşık SQL sorguları oluşturabilmeniz ve görselleştirebilmeniz veya BT operasyonlarını izleyebilmeniz gerekiyorsa, Metabase'i düşünebilirsiniz. - Görselleştirmeleriniz ne kadar karmaşık?
Bazı yazılımlar, karmaşık görselleştirmeler söz konusu olduğunda diğerlerinden daha iyidir. Çok fazla veri alabilecek bir şeye ihtiyacınız varsa, seçtiğiniz yazılımın bunu yapabildiğinden emin olmak isteyeceksiniz.
Tableau, büyük hacimli Verileri yönetmek için uygun değildir, Metabase ise Google Big Query gibi en sevdiğiniz veri ambarı çözümüne anında bağlanabilir. - Gerçek zamanlı verilere mi ihtiyacınız var?
Tüm yazılımlar gerçek zamanlı verileri işleyemez. Bu özelliğe ihtiyacınız varsa, seçilen yazılımın buna sahip olduğundan emin olmalısınız. Gerçek zamanlı veriler ve bu araçlarla ilgili deneyimim yok, bu yüzden size bu konuda yardımcı olamam, ancak Metabase'in daha uygun olacağını düşünüyorum.
Çözüm
Çok miktarda veriniz varsa, Metabase daha iyi bir seçenektir.
Gerçek zamanlı verilere ihtiyacınız varsa, gidilecek yol Metabase'dir.
Görselleştirmeleriniz karmaşıksa, Tableau bunları kolaylıkla halledebilir. Ancak, kısıtlı bir bütçeyle çalışıyorsanız, Metabase daha uygun maliyetli bir çözümdür.
Demek oradasın! Hangi aracın sizin için doğru olduğuna karar vermenize yardımcı olacak eksiksiz bir kılavuz: Metabase veya Tableau. Okuduğunuz için teşekkürler