Yöntemler, türler ve bazı SSS'ler dahil olmak üzere üretim temellerini anlayın
1. Aşina olmanız gereken bazı üretim dilleri
Ürün reçetesi, malzemeler ve envanter gibi konulara girmeden önce, yaygın olarak kullanılan bazı üretim terimlerine aşina olalım. Bunlar, alt montajları, iş kartlarını, alt yükleniciliği vb. İçerir.
1.1 Alt Montaj
Alt montajları bir şirketteki ekipler gibi düşünün, birçok birim bir araya gelerek daha büyük bir birim oluşturur. Bir alt montaj, başka bir parçayı oluşturan bir parça grubudur. Alt montajların kendileri birlikte diğer alt montajları oluşturabilir. Bu, bitmiş üründen alt montajlara ve ayrı parçalara kadar bir üst-alt ilişkidir. Örneğin, bir ofis koltuğu imal ettiğinizi düşünün. Şimdi bir koltuk başlığı oluşturmak için bir minder, kumaş ve plastik kullanacaksınız, koltuk başlığı bir alt montaj haline geliyor. Benzer şekilde, sırt desteği, tekerlekler, kol dayama gibi başka alt montajlar da vardır. Bu alt montajlar, nihai ürünü, yani ofis koltuğu yapmak için bir araya getirilir.
Görsel bir örnek görelim. Burada X-Ray makinesi, önce bir araya getirilmesi gereken alt montajlara sahip bitmiş üründür.
Xray makinesi ürün reçetesi örneği
1.2 İş kartı
Fabrikada bir üretim siparişi işlenirken, faaliyetler işlere bölünür ve iş kartları, hammaddelerde yapılan işleri kaydetmenin bir yoludur. İş kartları, farklı iş istasyonlarıyla ilgilenen işçilere verilir. Örneğin, 10 plastik boru üretmek için bir üretim siparişi var. İş kartları, "plastik hammaddeyi eritmek", "kalıplara plastik dökmek", "bitirme işlemi" gibi faaliyetleri içerecektir. Bu iş kartlarının her biri, farklı iş istasyonlarındaki farklı işçilere verilecektir.
1.3 Yönlendirme
Yönlendirme, hammaddelerin alt montajlar ve bitmiş ürünler oluşturmak için uyguladığı bir dizi standart prosedürdür. Örneğin, bir ahşap sandalye üretiyorsanız, rota aşağıdakilerle ilgili ayrıntıları içerecektir:
Ahşap levha, cila, tutkal gibi hammaddeler
"Ölçüm", "kesme", "yapıştırma" ve "kaplama" gibi işlemler
1.4 Darboğazlar
Bir üretim hattında işler her zaman sorunsuz gitmez. Bazen bitmiş ürünlerin üretimini yavaşlatan barikatlar meydana gelir. Darboğaz, üretim hattında tüm hattı yavaşlatan bir noktadır. Makinelere işlenebileceklerinden daha hızlı ulaşan öğelerin, bitirme sırasında malzemeleri işlemek için yeterli işçinin olmaması gibi çeşitli nedenlerden dolayı darboğazlar meydana gelebilir. Bir darboğaz oluştuğunda, öğeler daha fazla işlenmek üzere sırada bekler.
1.5 Taşeronluk
Fabrikanızda tüm üretim işlemlerini gerçekleştiremeyeceğiniz zamanlar vardır. Bu gibi durumlarda taşeronluk iyi bir çözümdür. Üretim hattınızın belirli görevlerini yerine getirmeleri için başka şirketlerle sözleşme yaptığınızda, görevi üçüncü taraf satıcılara taşerona vermiş olursunuz, bu, alt sözleşme olarak bilinir. Örneğin, araba üretiyorsunuz ancak bileşenleri boyamak için parçaları boyayan ve bir ücret karşılığında geri gönderen bir satıcıya taşeronluk yapıyorsunuz.
1.6 CAD
Daha basit ürünler üretiyorsanız, tasarım eski moda yöntemle kalem ve kağıt kullanılarak yapılabilir. CAD yazılımında daha karmaşık endüstriyel tasarımlar daha hızlı yapılabilir. Bilgisayar destekli tasarımın kısaltması olan bu, ürünün mühendisler veya tasarım uzmanları tarafından yazılım kullanılarak yapılan ilk tasarımıdır. CAD diyagramlarını kullanmak, üretilecek ürün birçok parçayı içeren karmaşık olduğunda daha yaygındır.
1.7 Kit oluşturma
Kitleme, müşterilere göndermeden önce farklı parçalardan oluşan kitler oluşturma sürecidir. Örneğin, bir müşteri kişisel bir bilgisayar sipariş ederse, farklı markalarda CPU, klavye, fare, monitör vb. Seçerek siparişi yerine getirebilirsiniz. Bir sipariş geldiğinde, stoktan farklı ürünler çekilir, birlikte paketlenir ve yerine getirmek için gönderilir. Emir. Kitting, satın alma siparişlerini ve farklı paketlerdeki nakliye öğelerinin lojistiğini birleştirerek zamandan tasarruf sağlar.
1.8 Endüstri 4.0
Dördüncü sanayi devrimi, üretim hatlarını geliştirmek için otomasyon ve akıllı makineler kullanmakla ilgilidir. IoT cihazlarının, bağlı makinelerin, anormallikleri tespit eden akıllı robotların kullanımı Endüstri 4.0'ın bir parçasıdır.
2. Üretim yöntemleri nelerdir?
Artık bazı genel üretim terimlerine aşina olduğunuza göre, üretim yöntemleri arasındaki farkları görelim.
2.1 Stoğa Üretim yapmak
Stok yapmak için ürünler seri üretilir ve depolarda depolanır. Üretilen stokların düzenli olarak distribütörlere gönderildiği veya müşterilere (diğer işletmeler) satıldığı en yaygın üretim yöntemidir. Örneğin, hızlı tüketim malları (FMCG) ürünleri, giysiler, mobilyalar, vb. Ürünlerin üretimi için bir reçete olarak standart bir malzeme listesi (BOM) kullanılır ve belirli envanter seviyeleri korunur. Dolayısıyla "stok yapmak" ifadesi. Önceden üretilecek stok genellikle talep tahminine göre projelendirilir.
2.2 Sipariş vermek
Bu yöntemde, ürünler yalnızca şirket bir sipariş aldığında üretilir. Sipariş vermek, büyük bir tüketici pazarının olmadığı ve ürün satışının uzun sürdüğü yüksek değerli veya özel ürünlerde yaygındır. Örneğin, özel makine teçhizatı ve bunların parçaları veya uçaklar ve gemiler gibi büyük araçlar. Bununla birlikte, ürün reçetesi genellikle bir ürün için aynı kalır. Üretim yalnızca bir satış siparişi alındığında gerçekleştiği için buna "sipariş üzerine üretim" denir.
2.3 Sipariş verecek mühendis
Bu, ürünün alıcı tarafından belirtilen özel gereksinimlere göre üretildiği ve her ürünün benzersiz olmasına yol açan bir adım daha ileri gider. Genellikle, bu öğeler, örneğin özel boyutlara veya malzemelere sahip mobilya veya makineler gibi toplu olarak üretilmez. Her sipariş için, özellikler farklıdır ve farklı bir ürün reçetesi oluşturulur, bu nedenle mühendis sipariş eder.
3. Üretim türleri nelerdir?
Sektöre bağlı olarak, aşağıdaki şemada belirtildiği gibi uygulanan beş farklı üretim türü vardır.
İmalat türleri
3.1 Tekrarlayan üretim
Tekrarlayan imalat, aynı ürünün tekrar tekrar üretilmesidir. Tekrarlayan imalatta ham maddeler ve işlemler aynı olma eğilimindedir. Aynı ürünler daha uzun süreler boyunca üretildiğinden, teslim süreleri genellikle kısadır. Örnekler arasında akıllı telefonlar, hoparlörler, otomobiller vb. Elektronik cihazlar yer alır.
3.2 Ayrı üretim
Farklı veya farklı öğelerin üretimi, ayrı üretim olarak bilinir. Ayrı imalatta, her bir kalem türü kendi malzeme listesine sahip olacaktır. Her nihai ürün, paketlenebilen ve taşınabilen ayrı bir birimdir. Örneğin, 10 farklı dizüstü bilgisayar birimi.
Farklı üretim endüstrileri arasında farklı otomobil türleri, mobilyalar, telefonlar ve hatta uçaklar bulunur.
3.3 İş dükkanı
İş atölyesi, özel üretim işleri ve süreçleri gerçekleştiren küçük bir şirkettir. İş atölyeleri, özelleştirmeler ve ısmarlama ürünlerle ilgilenir. Küçük ve orta ölçekli siparişler, bir atölyede toplu olarak yerine getirilir. İş atölyeleri genellikle yakınlarda farklı tipte makineler içerir ve bu nedenle malzemeler üzerinde çeşitli işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. "Sipariş vermek için mühendislik" sırasında taşeronluk yapmak ve üretim hattınızda zamandan tasarruf etmek için kullanışlıdırlar.
3.4 Proses üretimi
Proses üretimi, birbirinden farklı olmayan ürünlerin toplu olarak üretilmesiyle ilgilidir. Örneğin, boyayı düşünün, fırçalarla yaptığınız gibi tek tek boya birimlerini ayırt edemezsiniz. Öğeler, proses imalatında ağırlıklar veya hacimlerle ölçülür. Ürün reçetesi yoktur, bunun yerine ham maddeleri işlemek ve nihai ürüne ulaşmak için tarifler / formüller kullanılır. Örneğin, 100L boya.
Gıda, içecek, ilaç, kozmetik, boya vb. İmalatı yapan sektörler proses üretimi takip etmektedir. Proses imalatında, ürünlerin toplu olarak üretilip üretilmediğine bağlı olarak iki çeşit vardır.
3.4.1 Toplu üretim
Seri imalatta ürünler, bir grupla ilişkilendirilmiş parti numarasına sahip partiler halinde üretilir. Bir parti, bitmeden ve envanterde depolanmadan önce bir dizi işlemden geçer. Toplu üretimi uygulayan yaygın endüstriler, farmasötikler, cips ve bisküvi gibi hızlı tüketim malları (FMCG), kozmetikler vb.
3.4.2 Sürekli üretim
Bu, parçaların kesintisiz olarak sürekli üretildiği toplu üretimin tam tersidir. Örnekler, sıvıları veya duraklamaya ihtiyaç duymayan diğer öğeleri işleyen endüstrileri içerir. Sürekli üretim, ürününüzün kötüye gitme veya kusurlu olma şansı minimum olduğunda ve dolayısıyla ürün geri çağırma veya gruplandırma ihtiyacı olmadığında uygulanabilir.
4. Üretimde sık sorulan sorular
4.1 BOM nedir
Bir malzeme listesi, bir siparişi yerine getirmek için gerekli olan hammaddelerin, alt montajların ve diğer şeylerin bir listesidir. İpliğe, ipliklere, düğmelere ve kesme, dikme ve paketleme gibi bazı işlemlere ihtiyaç duyacağınız bir tişört oluşturmak için basit bir tişört örneğini düşünün. Ek olarak, kesme, dikme ve paketleme ile ilgilenen farklı iş istasyonlarına da ihtiyacınız olacak. Bu iş istasyonlarını çalıştırmak için işçilere ihtiyacınız var. Tüm bu ayrıntılar ve daha fazlası bir ürün reçetesinde tutulur.
Bir ürün reçetesi, üretim hattınızın bel kemiğidir ve bu nedenle doğru ayrıntılarla dikkatlice oluşturulmalıdır.
4.2 İş emri / üretim emri nedir
Bir üretim emri veya iş emri, belirli bir zaman çizelgesine göre üretilecek ürünlerle ilgili ayrıntıları içerir. Farklı müşterilerden birden fazla sipariş alabilirsiniz. İş emirleri, stok yapmak için zamanında oluşturulabilir veya bir malzeme talep / talep formunun bir sonucu olabilir. Genellikle üreticiler benzer ürünleri üretim için gruplandırır ve bunları toplu olarak üretmek için iş emirleri oluşturur.
4.3 Üretim katı nedir
Bir atölye, öğelerin işlendiği ve üretildiği gerçek üretim ortamıdır. Üretim bölümü tüm ekipman ve işçileri barındırır, gerçek üretimin gerçekleştiği yerdir; bir fabrika gibi.
4.4 Üretim planlaması nedir
Bir üretici olarak, birden çok müşteriniz olacak ve bu müşteriler sizinle birden çok sipariş verecek. Artık çeşitli ürünlerin üretimini planlama görevi sizin elinizde. Üretim planlaması yapılırken, mevcut hammaddeler, ihtiyaç duyulduğunda daha fazlasını tedarik etme, iş istasyonu kullanılabilirliği, müşteri siparişi vade tarihi vb. Gibi çeşitli faktörler dikkate alınır.
4.5 Maddi talep nedir
Üretim katında ürün üretmeyi planlamadan önce, üretim boyunca yeterli hammadde olduğundan emin olmanız gerekir. Kıtlık olması durumunda daha fazla hammadde temin etmek için malzeme talepleri oluşturulur. Ayrıca, depolarda minimum miktarda bitmiş ürün bulundurmak için yapılmıştır.
4.6 Çevik üretim nedir
Çevik üretim, yinelemeli süreç ve esneklik aracılığıyla üretim döngüsündeki değişen koşullarla mücadele etmeye yönelik bir yaklaşımdır. Hızla değişen üretim ortamı ve sürekli teknolojik gelişmeler nedeniyle şirketler tarafından üretime çevik bir yaklaşım benimseniyor. Agile'da, değişen faktörlere reaktif bir önlem olarak eylemler alınır.
4.7 Yalın üretim nedir
Yalın üretim, atıkları azaltmak ve üretim sürecini mümkün olduğunca verimli hale getirmekle ilgilidir. Yalın hedeflerine ulaşmak için yalın ilkeler ve yalın araçlar kullanılır. Atıkları azaltmaya, işi standartlaştırmaya, varyansı en aza indirmeye vb. Odaklanırlar. Benzer hedefleri olmasına rağmen yalın, çevik üretimden çok farklı bir yaklaşımdır. Yalın olarak, süreçleri daha verimli hale getirmek için proaktif olarak eylemler alınır.
4.8 OEM nedir
Orijinal ekipman üreticisi kısaltması, farklı markalar ve ambalajlar altında başka firmalar tarafından satılabilecek ürünleri üreten orijinal firmadır. OEM'ler tarafından üretilen mallar, sattıkları ürünlerde başka firmalar tarafından da parça olarak kullanılabilir. Yaygın bir örnek, Android işletim sistemidir; burada, Google OEM'dir ve Samsung, işletim sistemini Samsung telefonlarına göndermeden önce işletim sistemine kendi özelleştirmelerini ekler.
4.9 Altı sigma nedir
Altı sigma, hataları ortadan kaldırarak ve değişkenliği en aza indirerek süreçleri iyileştirmeye yönelik bir dizi tekniktir. Altı seviye vardır ve üretilen tüm öğelerin% 99.99966'sı hatasız olduğunda işlem 6σ olarak adlandırılır. Six Sigma, istatistiksel ve kalite yönetimi yöntemlerini kullanır.
4.10 Akıllı üretim nedir
Geleneksel bir üretim hattını geliştirmek için akıllı makinelerin, otomasyonun ve sensörlerin kullanıldığı bir kategoridir. Akıllı üretim ve akıllı fabrikalar, Endüstri 4.0 ile birlikte sıklıkla ortaya çıkan bir terimdir. Otonom iletişimi olan gelişmiş robotlar, talep tahmini için büyük verileri işleme, prototip oluşturma için 3B baskı ve yinelemeli tasarım gibi diğer kavramlar, akıllı üretimin bir parçasıdır.
4.11 Üretilebilirlik için tasarım nedir
Üretilebilirlik için tasarım (DFM), ürününüzü üretimde kolayca üretilebilecek şekilde tasarlamakla ilgilidir. Genellikle prototip oluşturma aşamasında ürünler CAD sistemlerinde tasarlanır ve ardından hızlı yinelemelerle örnekler yapılır. Ürünü geniş ölçekte üretmenin pratikliğini dikkate almamak, yavaşlamalara ve hatta kayıplara yol açar. DFM, ürünün sürekli ölçekte üretilebileceği şekilde planlamanın bir yoludur. Üretim süreci, tasarım, hammadde kullanılabilirliği gibi faktörler DFM'de oyundadır.
4.12 Üretim ek yükü nedir
Genel üretim giderleri, bir şirketin katlandığı dolaylı maliyetlerdir. Doğrudan hammadde ve işçilik maliyetleri dışında oluşan maliyetlerdir. Genel üretim giderlerinin örnekleri, denetçiler, elektrik veya yakıt, ekipman gibi işçiler dışındaki personeli içerir.
4.12 Üretim ek yükü nedir
Genel üretim giderleri, bir şirketin katlandığı dolaylı maliyetlerdir. Doğrudan hammadde ve işçilik maliyetleri dışında oluşan maliyetlerdir. Genel üretim giderlerine örnek olarak denetçiler, elektrik veya yakıt, ekipman bakım maliyetleri vb. Gibi işçiler dışındaki personel dahildir.
5. Üretim öncesi ve sonrası
Üretim, tedarik zinciri yönetimi adı verilen daha büyük bir döngünün yalnızca bir parçasıdır. Ürünlerinizi üretmek için tedarikçilerden hammadde tedarik etmeniz ve ürünlerinizi müşterilere satmanız gerekir. Onlara ulaşmanın yollarına ve iletişim kayıtlarına ihtiyacınız var. Üretime ve teslimata kadar tüm bu tedarik süreci, tedarik zinciri yönetimi olarak bilinir. Hem tedarikçilerle hem de müşterilerle ilişkileri sürdürmek, üretim işinizin başarısı için bir gerekliliktir.
Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak, daha fazla gelir elde etmeye yardımcı olan özel satış ve pazarlama ekipleri de vardır. Satış sonrasında, ürününüz / hizmetinizle ilgili herhangi bir sorun veya sorunuz olması durumunda müşteri desteği vardır.
Sonuç
Önce bazı üretim terimlerine aşina olduk, ardından üç farklı üretim yönteminden bahsettik ve ardından imalat türlerinden bahsettik. Bu temel girişten sonra, imalatla ilgili bazı genel soruları yanıtladık.
Umarım bu blog bazı yaygın üretim terimleri, türleri ve yöntemleri hakkındaki sorularınızı yanıtlamıştır. Bunu yararlı buldunuz mu?