ERP Nedir?
Basit bir açıklama

ERP nedir, neler yapabileceği ve neler yapamayacağı konusunda sizi bilgilendirmek için basit bir blog

Birkaç yıl önce üniversitedeyken ERP'nin ne olduğunu aradığımı hatırlıyorum. Büyük ERP şirketlerinden birkaç sayfa jargon ile dolu yayıldı. Gel 2020, hiçbir şey değişmedi, bu yüzden ERP'nin ne olduğunu benim yazmaya yazdım. Güvenilirliğim için, sadece bir yıl boyunca bir ERP projesinin belgelerini geliştirmek için çalıştım, bu yüzden bir iki şey biliyorum. Bir ERP'nin gerçekten ne anlama geldiğini basit bir şekilde ele alalım.

Görüntü: Sıçrama

Bir ERP veya Kurumsal Kaynak Planlama sistemi, işletmenizin çeşitli bölümlerini veya tümünü tek bir noktadan yönetmenize yardımcı olan hepsi bir arada bir yazılım aracıdır. İşletmenizin farklı alanları için hem a) veri kaydetmek hem de b) işlemler oluşturmak için farklı modüller olabilir. Örneğin, bir İnsan Kaynakları (İK) modülü çalışanlar, maaşlar ve bordroları işlemek için diğer işlem formları içerecektir. Bir ERP'nin birden fazla raporu vardır ve hatta bazıları kendi raporlarınızı oluşturmanıza izin verir, daha sonra bunun hakkında konuşacağız.

ERP terimi resmi olarak ilk kez 1990 yılında Gartner tarafından icat edilmesine rağmen, tarih, maddi kaynak planlama araçlarının kullanıldığı 1980'lere dayanmaktadır. Üretim, satın alma ve satış için malzeme planlamada MRP'ler kullanıldı. Bilgisayar ve teknolojideki ilerlemeler, günümüzde ERP olarak adlandırdığımız işletme yazılımının farklı bölümlerini bir araya getirmeyi sağladı. Bir ERP, işinizin birleşik bir platformudur - tek bir hakikat kaynağı.

Bir ERP ne yapabilir?

Bir ERP ile, tüm iş verilerinizi ve işlemlerinizi kaydetmek ve yönetmek, birden fazla yazılım kullanmaktan veya yalnızca e-tablo kullanmaktan çok daha kolay hale gelir. Tüm bu veriler bağlantılıdır, böylece iş departmanlarındaki verilere erişmek çok kolay hale gelir. Bu, bir ERP'deki tüm modüllerin ortak bir veri kaynağını veya veritabanını paylaşması nedeniyle elde edilir.

İşte bir ERP'nin neler yapabileceğine ve yapamayacağına genel bir bakış.

Bir ERP şunları yapabilir:Bir ERP yapamaz
Tüm iş süreçlerinizi tek bir sistemde yönetmenize yardımcı olunİşletmenizi sizin için yönetin
İşletme verilerini ve kayıtlarını görselleştirinŞimdi ne yapacağını söyle
Müşterileri, tedarikçileri ve çalışanları yönetmenize yardımcı olunOnlara doğum günlerinde hediyeler gönderin (ancak size hatırlatabilir!)

ERP kullanmanın faydaları

ERP'ler orta ve büyük ölçekli işletmelerde etkilidir. Her türlü işletme, üretim , dağıtım , perakende , hizmetler , eğitim kurumları ve hatta NPO'lar gibi bir ERP kullanır .

ERP kullanmanın birçok faydası vardır. Temel olarak, günlük iş süreçlerinizi dijital olarak yönetmek için elektronik tablolar veya bir dizi yazılım kullandığınızı düşünelim. ERP gibi birleşik bir sistem kullanmanın aşağıdaki gibi birçok faydası vardır.

Resim: Pixbay

1. Doğru ve detaylı Raporlar

Çeşitli veri kümelerini yönetmek için excel sayfaları kullanan herkes, rapor oluşturmanın acı verici olduğunu kabul edecektir. Birden fazla yazılım kullanırken bunun daha kolay olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Çapraz fonksiyonel raporlar resme geldiğinde, raporların çalışması için entegrasyona ihtiyacınız var ve bu farklı bir kabus. Tüm veriler aynı kaynaktan geldiğinden ERP'lerde raporlar doğrudur.

Modern ERP'lerin çoğu, özel raporların oluşturulmasını sağlar, böylece istediğiniz kadar basit veya karmaşık olabilirler. Örneğin, yakın zamanda başlatılan teknik incelemeler için çalıştığım şirket yalnızca indirme sayısını bilmek istedi, böylece onlar için basit bir rapor oluşturduk. Daha karmaşık raporlar, kar / zarar, stok miktarları, projeksiyonlar vb. Gösterir. ERP'niz anlık gerçek zamanlı raporlar sunuyorsa, bu kek üzerinde bir kirazdır.

2. Entegre platform

Tüm formlar ve modüller tek bir yerde bulunduğundan, farklı departmanların verilerine erişmek için farklı yazılımlar arasında geçiş yapmanız gerekmez. Bu, ekipler arası erişim kontrolü söz konusu olduğunda sürtünmeyi azaltır. Basitçe söylemek gerekirse, bir aracı kullanan satış yöneticinizin, satış yöneticisinin teşviklerini onaylamak için başka bir araçta hesap yöneticisinden izin istemesi gerekir. Kulağa karmaşık mı geliyor? Çünkü öyle ve bu sadece bir örnek. Resme birden fazla rol geldiğinde, birden çok SaaS aracı çalıştırırken erişim yönetimi ve iş akışlarının kullanımı karmaşıklaşır.

3. Yüksek Verimlilik

Bir ERP'de her şey tek bir çatı altında olduğundan, yazılımlar arasında gezinmek için zaman kaybı olmaz ve çalışanlar çalışmalarına odaklanabilir. Bu, çalışanların veri uyumsuzluğu veya hata bildirme konusunda endişe duymayacakları ve gerçekten ilgilenmeleri gereken görevlere katkıda bulunabilecekleri için verimliliği artırır.

4. Her şey yedeklenir

Bulut ERP'leri, internet daha iyi ve erişilebilir hale geldikten sonra son on yılda daha popüler hale geldi. Eski bir ERP sisteminde, yazılım bilgisayarlara indirilir ve verileri senkronize etmek için interneti kullanabilir. Bulut ERP'leriyle, ERP hesabınıza erişmek için yalnızca bir tarayıcıya ve internet bağlantısına ihtiyacınız vardır. Hesaplamalar, veriler, işlemler her şey sunucu sonunda yapılır ve her şeye internete bağlı cihazınızdan erişirsiniz. Bu aynı zamanda uzaktan çalışma kültürünü de teşvik eder.

5. Uzaktan çalışma

Bu, son zamanlarda popülerlik kazanan başka bir kavram. Fikir, çalışanların işlerini yapmak için ofise seyahat etmek zorunda olmamalarıdır. Evlerinde, bir çalışma alanında veya bir kafede oturabilirler. Bu, elbette, tüm meslekler için geçerli değildir, ancak yaptıkları şanslı olanlar için, bir bulut ERP'ye sahip olmak, uzaktan çalışmayı sağlayan erişim kolaylığı sağlar.

Bir ERP'ye mi ihtiyacınız var?

Bir iş olarak yeni başlıyorsanız ve 10 çalışanınız varsa, bir süre ERP olmadan yapabilirsiniz. Kuruluşunuz ölçeklendiğinde ve yüzlerce çalışanı olduğunda ihtiyaç gelir. Bu noktada, farklı departmanlar ve işlevler veya e-tablolar için birden fazla yazılım bunu kesmez. Bunun bir istisnası, üretim yapmak ve ürünleri kaydetmek ve işlemek için sağlam bir çözüme ihtiyaç duymanızdır, şirketinizde sadece 10 çalışan olsa bile bu karmaşık verileri yönetmek için bir ERP'ye ihtiyacınız olacaktır.

Müşteri hikayeleri

Bir ERP sistemi kullanan şirketlerin bazı müşteri öykülerine ve bu sistemlere nasıl fayda sağladığına bakın. Bazıları birden çok eski yazılımı kullanmaktan bir ERP'ye geçmiştir.

  • Papua ve Yeni Gine'den WR Marangoz adlı bir grup şirket
  • Sapcon adında çok sayıda parça yaratan bir enstrüman üretim şirketi

ERP türleri nelerdir?

Artık işiniz için bir ERP kullanmak istediğinize ikna oldunuz. Mevcut seçeneklere bir genel bakalım. ERP yazılım olduğundan, onları ayıran bazı sınıflamalar vardır.

  1. Platformlardaki fark:

    • Şirket İçi / Çevrimdışı / Masaüstü Uygulamasında: Yazılım bilgisayarlara yüklenir ve verileri senkronize etmek için interneti kullanabilir.
    • Bulut: Web tarayıcısı üzerinden erişilir, hesaplama ve veriler hesabınızın bulunduğu sunucu tarafından yapılır.
  2. Lisans farklılıkları:

    • Lisanslı: Hesap başına sabit bir lisans ücreti ve uygulama, bakım vb. İçin ek ücretler ödenir.
    • Açık Kaynak: Yazılımın kaynak kodu herkese açıktır ve lisans satın almaya gerek yoktur. ERP'yi sunucularınızda veya çevrimiçi barındırma hizmetinde kendiniz barındırabilirsiniz. Toplam Sahip Olma Maliyeti anlamlı bir açık kaynak ERP düşürmek edilir. Bazı açık kaynak ERP'leri toplam maliyetlerde % 75 veya daha fazla tasarruf sağlayabilir ERPNext, popüler bir açık kaynaklı ERP'dir.
    • Freemium: Açık kaynak gibi görünüyor ancak aslında bazı modüllerin ücretsiz olduğu ve geri kalanlarının satın alınması gereken freemium .

Bakmaya başlamak için iyi bir yer Capterra veya GetApp .

Umarım bu blog bir ERP'nin ne olduğunu ve bir ERP'nin neler yapabileceğine dair bazı bilgileri anlamanıza yardımcı olmuştur.

Sonuç olarak şunu söyleyeyim: evet ERP'ler pahalıdır ( bazıları değildir ) ancak kuruluşunuzda belirli bir ölçeğe ulaştıktan sonra ERP kullanmamanın maliyeti bir tane kullanmaktan daha yüksektir. Sizi korkutmaya çalışmak değil, bir ERP operasyonların verimliliğini büyük ölçüde artırır ve çalışanların işlerine odaklanmalarını sağlar. Ve kim işlerinde verimlilik istemez ki?

ERP Nedir?
Mehmet Demirel (SELENSOFT) 29 July, 2020
Share this post
Tags
Archive
Bir ERP nasıl uygulanır?
ERP uygulamaları hakkında bilmeniz gereken her şey